top of page
FHS_edited.jpg

Välkommen till Försvarshögskolan!

Grattis till ditt antagningsbesked, och varmt välkommen till Försvarshögskolan!

Vi på studentkåren förbereder för fullt din kommande introduktionstid, men vill ändå passa på att tipsa om vår information och checklista till nya studenter som du hittar nedan!

Om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att kontakta oss, du hittar kontaktformulär under fliken kontakt ovan!

Information och schema för insparken hittar du på sidan

Inspark 2023!

Checklista för nya studenter

Checklistan är lång och innehåller många bra länkar, vi rekommenderar därför att du använder din dator!

1 / Tacka ja till din utbildning och ansök om studiemedel

Om du har blivit antagen, eller fått en reservplats i urval 1 behöver du tacka ja för att behålla din plats. Det gör du på antagning.se.

Om du vill ansöka om studiemedel från CSN gör du det csn.se. Ansök i god tid!

2 / Registrera dig i Ladok

Som ny student behöver du registrera dig via Ladok. Registreringen för HT23 är öppen 14 augusti till och med 20 augusti och görs via student.ladok.se.

3 / Skaffa ett FHS-konto

Som ny student kommer du behöva skaffa ett FHS-konto, information hittar du på FHS hemsida!

Med ditt FHS konto får du tillgång till lärplattformen Canvas, din studentmail, och Office 365. Ytterligare tjänster, och i övrigt bra information, hittar du på studentportalen!

4 / Bekanta dig med schema och kurslitteratur

Försvarshögskolan använder schemahanteringssystemet Timeedit, innan du skaffat ditt FHS-konto når du ett förenklat schema via denna länk.

 

Att hitta rätt schema kan vara lite struligt, använd därför kurskoden som du hittar på Ladok, för dig som till exempel läser första terminen på kandidatprogrammet är kurskoden för Internationella relationer 1SS079.

När du hittat ditt schema är nästa steg att hitta kurslitteratur! Litteraturlistan hittar du oftast längst ner i kursplanen eller i en separat litteraturlista. Du som läser något av programmen hittar kursplaner och litteraturlistor här, och du som läser fristående kurs söker efter din kurs här. Ett hett tips är att leta efter kurslitteratur på studentkårens boktorg på Facebook!

5 / Fixa passerkort

Som ny student måste du skaffa ett passerkort. Försvarshögskolan använder personliga passerkort, och för att skapa ditt passerkort måste du bli fotograferad. Tider för passerkort anslås på studentportalen, och kommer att meddelas separat.

Notera att Försvarshögskolan är ett skyddsobjekt, besökare är välkomna till de öppna delarna av Försvarshögskolan (entrén, propellern, och Anna Lindh biblioteket) mellan kl. 09:00 och 17:00 vardagar. Att ta med besökare innanför de stängda delarna utgör brott mot skyddslagen, straffbart med böter eller högst fängelse i två år.

6 / Hitta bostad

Bostadssituationen i Stockholm är ansträngd, men vi från studentkåren vill passa på att ge några tips för att hitta din framtida bostad!

Som medlem i studentkåren kan du få bostad via SSSB, som ägs av Stockholms studentkårer, registrera dig via sssb.se! SSSB erbjuder både korridorsboende och egna lägenheter i innerstan och i närförorterna.

Akademisk kvart drivs av Stockholms studentkårer och är en anslagstavla särskilt anpassat för studenter.

Blocket-bostad och kvalster.se har tusentals annonser i varierande prisklasser.

Det finns ett flertal hyresvärdar i Stockholm som erbjuder bostäder, Bostadsförmedlingen erbjuder både studentbostäder och vanliga tillsvidarekontrakt från runt om i Stockholms län, passa på att ställa dig i kö så snart som möjligt!

Fråga runt på insparken! Vissa studenter kan ha plats för inneboende eller vara intresserade av att dela lägenhet!

Stockholm är stort och erbjuder otroligt bra möjligheter att ta sig runt! Känn dig inte begränsad av att bo i innerstan. Försvarshögskolan ligger precis intill Roslagsbanan, vilket öppnar upp stora delar av nordöstra Stockholms län, Tunnelbanan, som når stora delar av närförorten, och nära till Pendeltåget, som trafikerar hela Stockholms län! En pendlingstid på mellan 45-60 minuter är inte ovanligt.

7 / Anmäl dig till årets inspark och gå med i Facebookgruppen!

Studentkårens inspark är en höjdpunkt i mångas studentliv på Försvarshögskolan! Du får möjlighet att träffa dina blivande studiekamrater och lära känna studentkulturen på FHS. Du hittar mer info om årets inspark på sidan Inspark 2023!

Gå med i Facebookgruppen för nya studenter, du hittar den via följande länk!

8 / Bli medlem och engagera dig i Studentkåren!

Studentkåren är din möjlighet att utveckla din egen studietid på Försvarshögskolan!
 

Vi ordnar sittningar, resor, och spännande föreläsningar som du kommer att minnas en lång tid framöver!

 

Studentkåren arbetar också med att göra din utbildning ännu bättre och erbjuder dig möjlighet att engagera dig i arbetet att företräda dina studiekamrater i högskolans olika organ.

Som medlem i studentkåren får du alltid rabatt på våra evenemang, och du får tillgång till studentrabatter och SSSBs bostadskö! Ett medlemskap kostar 150kr/termin, och du skaffar det via sidan bli medlem!

bottom of page